China

China heeft verslag gedaan van zijn inspanningen om zo snel mogelijk tot operationele thorium reactoren te komen.

Drie wetenschappers van het SINAP instituut in Shanghai deden dinsdag 5 december in Delft verslag van de vooruitgang die China maakt op het gebied van Thorium/MSR. Het instituut SINAP (Shanghai Institute of Applied Physics) heeft ongeveer 600 medewerkers. SINAP is op twee campussen gehuisvest.

De drie goed verzorgde presentaties gaven een verrassend gedetailleerd beeld hoe China met thorium bezig is. China verwacht dat haar vraag naar elektriciteit in 2030 gegroeid zal zijn naar 3000 GW. 10% daarvan wordt nucleair opgewekt. China kiest voor thorium omdat uranium schaars is en ze wel volop thorium hebben.

Opgemerkt mag worden dat 3000 GW weinig is in vergelijking met Nederland. Met 17 miljoen inwoners gebruikten wij in 2016 meer dan 120 GW. China met op dit moment 1,4 miljard inwoners, 80 keer zoveel als ons land, verwacht in 2030 slechts 25 keer zo veel elektriciteit nodig te hebben als wij.

SINAP wetenschapper Derek Tsjang besprak de voortgang van het Chinese TMSR project.

China heeft eerder research gedaan naar MSR’s. Sinds 1973 heeft dat een tiental jaren stilgelegen en is daarna weer opgepakt. De huidige ontwikkeling is dat toepassing van thorium in twee fasen zal gebeuren. In de eerste fase wordt thorium in een soort parels als vaste stof samen met een kleinere hoeveelheid uranium gebruikt. De moderator wordt grafiet. Hij verwacht dat de eerste reactor van dit vaste stof type over ongeveer tien jaar in gebruik genomen kan worden.

In een tweede fase wordt overgestapt op de feitelijke MSR, dus met in zout opgelost thorium. Deze fase komt nog eens tien jaar later.

Wetenschapper Jun LIN ging in op de technische uitdagingen bij het maken van nucleaire brandstof. Ze liet een reeks grafieken met onderzoeksresultaten zien, onder meer over de productie van de brandstofbolletjes. China heeft een nickalloy met de naam GH3535 ontwikkeld met betere eigenschappen dan het oorspronkelijk nickalloy dat in Oak Ridge gebruikt is. De verschillen waren klein, al zei ze niet welke. GH3535 is al ASME gecertificeerd en buizen ervan zijn in productie.

De laatste spreker was Ruobing XIE die uitgebreid inging op de eigenschappen van het te gebruiken grafiet en het testen daarvan. China heeft twee types grafiet ontwikkeld met verschillende eigenschappen wat betreft sterkte, brosheid en bestandheid tegen indringend zout. Beide types verschillen in korrelgrootte.

China is omstreeks 1970 al bezig geweest met de ontwikkeling van een gesmolten zout reactor. Maar net als in Amerika werd het project in de ijskast gestopt.

De plaatjes zijn zo goed als het ging tijdens de presentatie genomen. Excuses voor de matige kwaliteit.

Help mee het klimaatprobleem op te lossen.
Sluit u aan bij de community  “Vrienden van het Thorium“.
Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden.

Alleen commentaar geven mag natuurlijk ook.