Nucleaire Veiligheid

Nucleaire veiligheid

De Onderzoeksraad  voor Veiligheid (de OVV) heeft in januari 2018 een rapport uitgebracht met als titel “Samenwerken aan nucleaire veiligheid”. Het rapport gaat over de samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland over de kerncentrales in de grensgebieden, en geeft aanbevelingen.

Een paar jaar geleden kwamen de kerncentrales in  Doel en Tihange in het nieuws omdat “haarscheurtjes” in de reactorvaten waren ontdekt. Het woord haarscheurtjes heeft veel ongerustheid veroorzaakt omdat daarmee gesuggereerd werd dat de reactorvaten op het punt stonden te barsten met een kernramp als gevolg.

Het OVV zegt hierover het volgende:
Waterstofvlokken
In 2012 werd via ultrasoon onderzoek een groot aantal foutindicaties waargenomen in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2, waarna beide reactoren uit bedrijf werden genomen en uitgebreid onderzoek plaatsvond. De foutindicatie bleken zogenaamde waterstofvlokken te zijn in het staal van de reactorwand die vanaf de vervaardiging in het staal zaten als gevolg van vroege waterstofconclusie.

Het OVV stelt vast dat het onderzoek dat de Belgische overheid  heeft laten uitvoeren heeft aangetoond dat deze waterstofvlokken ongevaarlijk zijn.
Geen enkele krant heeft melding gemaakt van deze conclusie waarmee de haarscheurtjes in feite naar het rijk der fabeltjes verwezen kunnen worden.

Deze site heeft de Volkskrant en Trouw gevraagd de geruststellende conclusie van het OVV dat er geen sprake is van haarscheurtjes te plaatsen. Beiden weigerden.

Sluit u kosteloos aan bij de Vrienden van het Thorium. Stuur een bericht met als mededeling “Vriend”.